Anläggningen

Här kan du läsa mer om anläggningen.

Kullen är vårt klubbhus. Huset flyttades hit under 1970-talet från Råslätt där den hade vart Baptisternas. Den bakre delen däremot är hämtad från Stockholm. Huset flyttades i sektioner och byggdes sedan upp på Vissmålen. Här finns kontor, TV-rum, övernattningsrum, kök, mat-/teorisal, myshörna, tvättstuga m.m. Det är också här du hittar Biggans Begagnat.

På framsidan finns altan och på baksidan finns grillplats.

kullen2  kullen

 

Stallet var tidigare ladugård för kor, hästar och grisar som blev moderniserad under 1930-talet. Det består numera av en entrébyggnad, Lilla stallet och Stora stallet. I Lilla stallet bor kaniner, katter och några av hästarna. Här bland annat luckan där ridlärarna delar ut hästar inför lektion, två uppbindningsplatser i gången och alla redskap som används på stalltjänsten. I Stora stallet bor de flesta hästarna.  Mitt emellan dem finns en stor fodergång där det blir säkert, enkelt och går snabbt att fodra. I Stora stallet finns även spolspilta och sadelkammare för ridskolehästarna. På andra våningen finns logen. Här uppe torkades det förut hö men numera fodras hästarna med hösilage precis som i de flesta andra stall. Här uppe förvaras istället foder och privathästägarna har sin hörna. Det finns många gamla spökhistorier om detta stall. Du har väl hört talas om den stackars nysnömannen….?

IMG_0537  IMG_0538

 

Ridhuset byggdes 1980. Det är 20×40 m ridbana. Utöver ridbanan finns också domartorn, läktare och hinderförråd.

IMG_0536  ridhus4

 

Drängstugan består av två våningar med kök, toalett, dusch och uppehållsrum. Drängstugan är tyvärr mycket sliten och nergånget och behöver därför ett rejält ansiktslyft innan det kan användas till något igen. Vi håller tummarna på att kommunen kan hjälpa oss med detta. Tidigare har byggnaden använts till lantarbetarbostad, magasin, vedbod och dass och under 4H´s tid på gården har det nyttjats som lägerbostad och senare till hyresgäster.

IMG_0543

 

Torpet är en mysig liten stuga. Här finns ett litet kök och ett övernattningsrum och utanför finns en liten lekplats. Numera brukar det användas främst under sommaren när Sommartorpet är öppet. Förr var Torpet bostad.

IMG_0541

 

Smedjan  och Verkstaden finns i samma byggnad som består av två våningar och källare. I Verkstadens garageplats finns det plats när det är dags att fixa med gårdens traktor eller när något ska snickras. I Smedjan kan du hitta mycket smått och gott. Gamla skruvar, spik och annan bråte. Förr användes byggnaden som potatiskällare, tvättstuga och garage.

IMG_0544  IMG_0546

 

Hönshuset är precis som det låter hönsens hem. Till huset hör en stor hönsgård där de kan sprätta runt och njuta av solen och den friska luften.

IMG_0528

 

Vagnsskjulet har tidigare använts till vagnar som namnet antyder. Numera innehåller det tre uteboxar till höger i byggnaden, plats för lite vagnar, förvaring av strö och spån och i den vänstra delen av byggnaden finns lösdriften.

IMG_0531  IMG_0534

 

Lilla ridbanan finns mellan ridhuset och vagnsskjulet. Lilla ridbanan är 25X25 m.

IMG_0549

 

Mataki kallas den stora uteridbanan. Den är 30X70 m.

mataki  mataki1